Ruusun Taival

Kuvia korville – sointuja silmille

Kaksi näkövammaista taiteilijaa, valokuvaaja Tero Kokko sekä muusikko Joose Ojala päättivät yhdistää voimansa yhteisprojektissa, jossa musiikki ja valokuva kohtaavat. Joose Ojalan sävellys ”Ruusun taival” on sävelletty Teron samannimisen valokuvateoksen pohjalta.

Hankkeesta tekee ainutlaatuisen se, että säveltäjä Joose Ojala on syntymäsokea, eli hän ei ole koskaan nähnyt teosta, jonka pohjalle hän on sävellyksensä tehnyt. ”Minulle etenkin abstraktimmat kuvateokset ovat aina olleet vaikeasti hahmotettavia, oli kuvailu kuinka ammattitaitoinen tahansa.

Kun Tero ehdotti minulle yhteistyötä, innostuin heti aiheesta. Olen jo pitkään halunnut säveltäjänä mennä tietoisesti epämukavuusalueelle, ja valokuvateoksen pohjalta kappaleen säveltäminen täysin sokeana tarjosi sopivan haasteen. Tero kuvaili minulle yksityiskohtaisesti teoksensa luonnetta. Talletin muistiini niitä tunteita, joita minulle heräsi tältä pohjalta.” kertoo Ojala.

”Taiteilijat työskentelevät usein omissa lokeroissaan ja katsovat maailmaa vain oman taiteenlajinsa silmälasien läpi. Monet näkövammaiset myös saattavat ajatella, ettei heillä ole pääsyä niihin tunnekokemuksiin, joita kuvataide parhaimmillaan tarjoaa.

Teoksessamme valokuva ja musiikki keskustelevat keskenään. Uskomme, että näkövammaisille katsojille valokuvateos aukeaa aivan uudella tasolla, kun siihen on sävelletty musiikki. Näkevien katsojien katselukokemusta musiikki toivottavasti syventää sekä antaa kurkistusikkunan maailmaan, jonka kautta näkövammainen säveltäjä on teoksensa tehnyt.” kertovat taiteilijat.

Tero Kokko kuuluu Monikko valokuvausryhmään, joka on syntynyt Helsingin Työväenopiston Valokuvailmaisun näyttelyprojektin kurssiin aikana. Monikon kolmas virtuaalinen ryhmänäyttely (2.5. – 31.5.2021).

Sävellyksen ensiesitys on Helsingin Työväenopiston Valokuvauksen sunnuntai tapahtumassa su 2.5.2021 klo 13-14, jossa on myös esillä ryhmänäyttelyssä Ruusun taival -valokuvasarja

Tutustu Ruusun taival-valokuvateokseen Tästä